Park v centru Liberce? Blýská se na zelené časy.

Mám ráda přírodu a v centru Liberce mi chybí. Okolo města je zeleně dost, ale uvnitř města najít strom a květinu je téměř zázrak. Zašla jsem včera za primátorem Tiborem Batthyánym v rámci setkání s veřejností.

Všechny možnosti, o kterých jsme spolu mluvili, narážejí na dvě zásadní věci – politická shoda a finance. Obě mohou být dost významné „překážky na trati.“

Nicméně je celkem pět variant, kam v centru města umístit park.

  1. Bývalé LVT – park s interaktivními technickými prvky. Malí vědci a technici by si tam přišli na své.
  2. Kráter na Pernštýně získal nového investora (prošlo tiskem), který počítá s výstavbou a zároveň zelení. Ta by měla vést od „Kráteru“ až ke krematoriu.
  3. Přehrada – čeká ji oprava hráze. Existují plány na vyčištění dna, což by vedlo ke zlepšení kvality vody -  sinice by zaplakala, Liberečan by se zaradoval. Uvažuje se o částečném omezení dopravy (též prošlo tiskem) a díky tomu vybudování cyklostezky pro bruslaře a kolaře.
  4. „Lavičkové náměstí“ u Fora by mohlo být konečně nefalšovaným parkem. Pryč s dlažebními kostkami! Sem s fontánou, stromy a parkovými cestičkami.
  5. Pláž v Liberci? Ano. Teoreticky. Nad Nisou se táhne u Krajského úřadu ošklivé potrubí. To by mělo zmizet, přibyla by náplavka, zeleň, upravil by se park na Rybníčku. A v létě třeba i písek. Jde-li to v jiných městech, proč ne u nás na severu.

Za předpokladu, že žijeme v ideálním světě, budeme mít parky na všech místech a uvedeném rozsahu.

Nechme se překvapit, do jaké míry (a v jakém časovém horizontu) na nás občany naši radní skutečně myslí.

Autor: Radka Lankašová | středa 27.1.2016 16:15 | karma článku: 7,99 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Radka Lankašová

Buddy program a jeho výsledky

12.4.2017 v 13:10 | Karma: 14,42

Radka Lankašová

Jednou denně jinak

11.1.2016 v 14:30 | Karma: 6,80

Radka Lankašová

Cihla na Příkopech

22.9.2014 v 22:55 | Karma: 7,33